TANDBLEKNING HEMMA
Det finns metoder för att bleka sina tänder på egen hand. Den enklaste tandblekningsmetoden att göra hemma på egen hand är att använda sig av en tandkräm som innehåller karbamidperoxid. Nackdel här är att tandkrämen innehåller mindre än 1 % av tandblekningsmedlet, så denna metod är inte särskilt effektiv. Dessutom bör karbamidperoxid vara i kontakt med tänderna betydligt längre tid än vad som sker under en vanlig tandborstning. Resultatet här är mer att tänderna behåller sin nuvarande färg och att det motverkar nya fläckar på tänderna.
En mycket effektivare metod är att gå tillväga på samma sätt som du gör om du ordnar din tandblekning hos tandläkaren. Det vill säga dem metod med tandskenor och tandblekningsgel.
Återförsäljare för tandblekning
Så utför du tandblekning hemma
När du beställt och fått blekningssetet från någon återförsäljare av tandblekningar följer du de medskickade instruktionerna för hur du formar tandskenorna efter överkäke respektive underkäke. Se till att skenorna inte skaver mot tandköttet. Detta behöver du bara göra vid det första tillfället.
För att sedan påbörja själva tandblekningen ser du till att tänderna är borstade ordentligt. Pressa sedan ut tandblekningsgelen i tandskenorna. Se till att det främst fylls på framtill, då det är där den synliga delen av tanden är. Skulle det komma överflödig tandgel på tandköttet torkar du bort det med papper eller liknande. Ett alternativ till detta är att ha på gelen direkt på tänderna för att sedan sätta det tandskenorna.
Nu låter du helt enkelt skenorna sitta så länge som det står i de medföljande rekommendationerna. Proceduren upprepas i ett antal dagar till dess att du uppnått önskat resultat. En rekommendation är att du ger tänderna samma vithet som dina ögonvitor. För det mesta brukar du kunna se skillnad redan efter några dagars behandling.
Detta är exakt samma metod som tandläkarna använder. Enda skillnaden här är att du får forma dina tandskenor själv.
Så fungerar tandblekning
De flesta tandblekningsmedlen innehåller ämnet carbamide peroxid (karbamidperoxid) som bryts ner till hydrogen peroxid. Detta bryts i sin tur ner till syre och det uppstår en reaktion på tänderna som gör att de blir vitare.
Alla som använder sig av en sådan här tandblekningsmetod får vitare tänder. Hur fort processen går är dock individuell och beror bland annat på hur missfärgade tänderna var från början och vilken styrka du använder på tandblekningsgelen. I de flesta fall börjar det synas resultat efter några dagars användning. Hur länge resultatet sedan håller i sig beror på hur mycket du utsätter dina tänder för faktorer som kan missfärga dem igen.
Tänk på att fyllningar och löständer inte påverkas av tandblekning.
Bieffekter med tandblekning
Vissa personer kan känna av ilningar i tänderna under behandlingen. Det är inget farligt och försvinner efter ett par dagar efter det att behandlingen upphört. Skulle du känna av detta rekommenderas att du borstar tänderna med en tandkräm som innehåller mycket fluor direkt efter behandlingarna.
En del kan få irriterat eller lite sårigt tandkött av antingen tandgelen eller tandskenorna. Gör då ett uppehåll i behandlingen under några dagar till dessa att tandköttet läkt.
Du bör inte bleka dina tänder om du är gravid eller ammar, då det aldrig genomförts några undersökningar hur medlet påverkar foster eller barn. Du bör heller inte bleka dina tänder om du har hål i tänderna, dåligt tandkött eller tandställning.
Under en tandblekningsbehandling blir tändernas yta porösare och emaljens hårdhet minskar en aning. Detta går över med tiden.
Kostnad för tandblekning
Hos de allra flesta återförsäljare av tandblekningar går det att hitta tandblekningssystem för någonstans mellan 300 kr och 800 kr.
Att tänka på vid tandblekning hemma
Tandblekning tar bort missfärgningar som uppstått på tänderna genom konsumtion av exempelvis livsmedel som kaffe, te och vin, men även rökning och snusning påverkar tändernas vita nyans och gör att de missfärgas. Andra faktorer som kan göra leendet mindre bländande är ålder och vissa mediciner. Att bleka sina tänder hemma är vare sig svårt eller speciellt tidskrävande och ger snabbt ett synligt resultat till en betydligt lägre kostnad jämfört med tandblekning hos tandläkaren.
Även om du väljer att bleka dina tänder hemma är det viktigt att du börjar processen med ett tandläkarbesök. Eventuella hål i tänderna bör lagas innan du börjar behandlingen och tänderna ska vara fria från tandsten. Dessutom är det bra att få bekräftat att tandköttet är friskt innan du börjar bleka dina tänder hemma.
Var noga med att du enbart använder produkter som noggrant har testats och som är godkända av Läkemedelsverket. Den blekningsgel du använder ska vara skonsam mot både tänder och tandkött och den bör inte framkalla ilningar i tänderna.
Du bör inte utföra tandblekning hemma om du är gravid eller ammar och inte heller om du är överkänslig mot något av innehållsämnena i produkten.

Så går tandblekning hemma till
Ett strålande, vitt leende är någon du snabbt lägger märke till när du möter eller pratar med någon på nära håll. Idag är det mycket enkelt att utföra tandblekning hemma på egen hand och i stället för att sitta i en tandläkarstol under behandlingen kan du ge hemma och plocka eller sitta och ta det lugnt framför TV:n.
Du bör ha åtgärdat eventuella problem med tänderna innan du påbörjar blekningen och det kan också vara bra att få ett utlåtande från en tandläkare eller tandhygienist att just dina missfärgningar går att åtgärda genom hemmablekning. Tänk också på att fyllningar och kronor inte kan blekas.
Tandblekningsprocessen börjar med att du skapar en tandskena anpassad efter dina tänder. Dessa skenor är mjuka och kan användas både på över- och underkäken. Tandskenan fyller du sedan med blekgel och använder den en till två timmar om dagen, eller på natten om du hellre föredrar det. Ofta kan det räcka med tre till fyra dagars behandling, men om du har svåra missfärgningar kan behandlingen behöva pågå i upp till två veckor. Välj helt enkelt att avsluta behandlingen när du nått det resultat du önskar.
Själva blekningen är en kemisk process där blekmedlet tränger in i emaljen och i tandbenet. De missfärgande, mörka ämnena bryts då ner till mindre och inte lika färgade ämnen.
Har du en rotfylld tand som ska blekas är tekniken lite annorlunda. Den metod som i de flesta fall anses vara mest tillförlitlig och riskfri är en gel som innehåller väteperoxid. Du upprepar behandlingen med tre till fem dagars mellanrum tills resultatet blir bra. Vanligtvis behöver du utföra behandlingen två till tre gånger.